Freee Doves Farm


VELIKONON CITRONOV CUPCAKES 1

 

VELIKONOČNÍ CITRONOVÉ CUPCAKES

Přísady:
240 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
70 g změklého másla
50 g řepkového oleje
80 g cukru krupice
200 g plnotučného mléka
2 vejce
1/2 KL jedlé sody
2/3 KL kypřicího prášku do pečiva
1/3 KL mleté vanilky
1 KL vanilkového extraktu
kůra a šťáva z jednoho citrónu
špetka soli

Postup:
Všechny sypké suroviny smícháme v míse.
Cukr, citronovou kůru, máslo a olej prošleháme (cca 2 minuty, aby se suroviny spojily). Přidáme vejce, vanilkový extrakt a šťávu z citronu a opět krátce prošleháme (cca 1 až 2 minuty).
Zhruba polovinu sypké směsi zašleháme do těsta, přilijeme mléko a zbytek sypkých surovin. Krátce (LEHCE A RYCHLE) naposledy prošleháme.
Pečeme na 160 °C asi 18 minut.

Krém (1.část):
Nejdřív si připravíme citronovou ganache:

100 g kvalitní bílé čokolády
20 g másla
100 ml citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
60 g cukru krupice
10 g medu

Čokoládu a máslo dáme do mísy a necháme rozpustit v mikrovlnné troubě. Cukr a med utavíme v rendlíku na karamel. Přilijeme horkou citronovou šťávu a povaříme do úplného rozpuštění. Směs nalijeme na rozpuštěnou čokoládu a vymícháme do hladké emulze, pak prošleháme tyčovým mixérem. Necháme zchladnout, pak přikryjeme folií a dáme přes noc do lednice.

Krém (2.část):

250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 40 %
citronová ganache
moučkový cukr dle chuti
potravinářské barvy (nemusí být)

Mascarpone a asi 2/3 citronové ganache společně vyšleháme do hladkého krému (můžeme trochu přisladit, ale smetana chuť krému ještě zjemní).
Přilijeme smetanu a společně vyšleháme do pevného krému.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách:
https://www.instagram.com/reel/C4qrJ2CrcBy/...

https://vikendovepeceni.cz/.../vanilkove-cupcakes-s.../