📣 AKCE A NOVINKY:

Dýňový koláč

🎃 Dýňový koláč


Ingredience:

Dýňové pyré

  • 350 g dýně nebo máslové dýně
  • olej na vymazání plechu

Bezlepkové sladké těsto

  • 100 g bezlepkové hladké moukyFreee Směs bílá bez lepku
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • ¼ lžičky xanthanové gumy
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 1–2 lžíce pomerančové šťávy
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na podsypání
  • šlehačka na podávání

Náplň do dýňového koláče

  • 75 ml zahuštěného mléka (neslazeného)
  • 50 g cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu ( dá se použít i jiný, třeba čekankový )
  • 1 vejce
  • 2 lžičky směsi koření (např. skořice, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček)

Teploty pečení:

  • Dýně: 220 °C (horkovzduch 200 °C)
  • Korpus: 190 °C (horkovzduch 170 °C)

Postup:

🟠 Dýňové pyré

  1. Předehřejte troubu, pokud budete dýni péct.
  2. Nakrájejte dýni na menší kousky, rozložte je na lehce olejem potřený plech a pečte asi 40 minut, dokud nezměkne.
    – Alternativně můžete dýni vařit v hrnci s vodou na středním ohni, dokud nezměkne, a poté ji slijte.
  3. Nechte dýni vychladnout, odstraňte slupku a dužinu dejte do mixéru nebo kuchyňského robotu.
  4. Rozmixujte do hladkého pyré.

🟡 Bezlepkové sladké těsto

  1. Snižte teplotu trouby na 190 °C (horkovzduch 170 °C).
  2. Vymažte formu na koláč (cca 20 cm) máslem.
  3. Do mísy dejte mouku, moučkový cukr a xanthanovou gumu, promíchejte a prosejte do větší misky.
  4. Přidejte na kousky nakrájené máslo. Pomocí vidličky nebo hnětače na těsto zapracujte máslo do mouky, až směs připomíná jemnou drobenku.
  5. Přidejte vejce a trochu pomerančové šťávy – jen tolik, aby vzniklo mírně lepivé těsto.
  6. Přikryjte a nechte odpočívat 15 minut.
  7. Rukama vytvořte měkký bochánek těsta.
  8. Pracovní plochu poprašte moukou, těsto vyválejte do kruhu asi o 5 cm většího, než je forma, a přeneste ho do formy nebo ho jednoduše prsty vtlačte dovnitř.
  9. Odřízněte přebytečné okraje a těsto propíchejte vidličkou.
  10. Položte na těsto pečicí papír tak, aby zakrýval i okraje, a nasypte keramické kuličky, rýži nebo mouku jako zátěž.
  11. Pečte 10–12 minut, vyjměte z trouby, opatrně odstraňte papír se zátěží a pečte ještě 4–5 minut, dokud těsto nezezlátne.

🟠 Náplň do dýňového koláče

  1. V míse smíchejte mléko, cukr, javorový sirup, vejce a směs koření, dobře prošlehejte.
  2. Přidejte k dýňovému pyré v mixéru a rozmixujte do hladka.
  3. Nalijte náplň do předpečeného korpusu.
  4. Pečte 30–35 minut, dokud náplň neztuhne.
  5. Podávejte teplý nebo vychlazený, ozdobený šlehačkou.