🎃 Dýňový koláč
Ingredience:
Dýňové pyré
- 350 g dýně nebo máslové dýně
- olej na vymazání plechu
Bezlepkové sladké těsto
- 100 g bezlepkové hladké moukyFreee Směs bílá bez lepku
- 1 lžíce moučkového cukru
- ¼ lžičky xanthanové gumy
- 50 g másla
- 1 vejce
- 1–2 lžíce pomerančové šťávy
- máslo na vymazání formy
- mouka na podsypání
- šlehačka na podávání
Náplň do dýňového koláče
- 75 ml zahuštěného mléka (neslazeného)
- 50 g cukru
- 2 lžíce javorového sirupu ( dá se použít i jiný, třeba čekankový )
- 1 vejce
- 2 lžičky směsi koření (např. skořice, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček)
Teploty pečení:
- Dýně: 220 °C (horkovzduch 200 °C)
- Korpus: 190 °C (horkovzduch 170 °C)
Postup:
🟠 Dýňové pyré
- Předehřejte troubu, pokud budete dýni péct.
- Nakrájejte dýni na menší kousky, rozložte je na lehce olejem potřený plech a pečte asi 40 minut, dokud nezměkne.
– Alternativně můžete dýni vařit v hrnci s vodou na středním ohni, dokud nezměkne, a poté ji slijte. - Nechte dýni vychladnout, odstraňte slupku a dužinu dejte do mixéru nebo kuchyňského robotu.
- Rozmixujte do hladkého pyré.
🟡 Bezlepkové sladké těsto
- Snižte teplotu trouby na 190 °C (horkovzduch 170 °C).
- Vymažte formu na koláč (cca 20 cm) máslem.
- Do mísy dejte mouku, moučkový cukr a xanthanovou gumu, promíchejte a prosejte do větší misky.
- Přidejte na kousky nakrájené máslo. Pomocí vidličky nebo hnětače na těsto zapracujte máslo do mouky, až směs připomíná jemnou drobenku.
- Přidejte vejce a trochu pomerančové šťávy – jen tolik, aby vzniklo mírně lepivé těsto.
- Přikryjte a nechte odpočívat 15 minut.
- Rukama vytvořte měkký bochánek těsta.
- Pracovní plochu poprašte moukou, těsto vyválejte do kruhu asi o 5 cm většího, než je forma, a přeneste ho do formy nebo ho jednoduše prsty vtlačte dovnitř.
- Odřízněte přebytečné okraje a těsto propíchejte vidličkou.
- Položte na těsto pečicí papír tak, aby zakrýval i okraje, a nasypte keramické kuličky, rýži nebo mouku jako zátěž.
- Pečte 10–12 minut, vyjměte z trouby, opatrně odstraňte papír se zátěží a pečte ještě 4–5 minut, dokud těsto nezezlátne.
🟠 Náplň do dýňového koláče
- V míse smíchejte mléko, cukr, javorový sirup, vejce a směs koření, dobře prošlehejte.
- Přidejte k dýňovému pyré v mixéru a rozmixujte do hladka.
- Nalijte náplň do předpečeného korpusu.
- Pečte 30–35 minut, dokud náplň neztuhne.
- Podávejte teplý nebo vychlazený, ozdobený šlehačkou.